sander van der Hoeff

Internet of things

Het openslaan van de krant kondigt aan dat mijn weekend is begonnen. De introductie van de slimme thermostaat en CO-melder van NEST zijn aanleiding voor een beschouwend artikel. In het artikel wordt uiteengezet in hoeverre we willen dat apparaten slim worden en met elkaar communiceren.

Al lezend leer ik dat de CO-melder een slimme rookmelder is. Het prettige is dat het apparaatje, in tegenstelling tot zijn domme broertjes, niet midden in de nacht begint te gillen wanneer zijn batterijen leeg zijn, maar dit netjes de avond tevoren al meldt. Nooit meer midden in de nacht wakker schrikken van een gillende rookmelder: lijkt me fantastisch! Daarnaast is de melder zo snugger dat hij bij een CO-melding met behulp van  de thermostaat de CV-ketel afsluit.

Naast de slimme rookmelder wordt ook de slimme Dyson Robot Stofzuiger onder de aandacht gebracht. Hoewel ik qua stofzuigertechniek overtuigd ben van de producten van Dyson, ben ik nog altijd sceptisch op het gebied van de robot stofzuigers. De volautomatische robo-zuigers die ik tot nu toe heb geprobeerd zijn goed bedoeld, maar doen lang niet altijd wat ik van een robo-zuiger verwacht. Met de nieuwe Dyson robo-zuiger lijkt het echter anders te zijn, deze lijkt wel heel erg slim. Al stofzuigend bouwt hij een kaart op van de kamer die hij de volgende keer dan weer kan gebruiken.

Steeds meer apparaten worden slim en raken aangesloten op het internet. Door deze ontwikkeling is een Internet of Things aan het ontstaan.

Dat Internet of Things is ineens nieuws; de krant die ik lees bericht er over en zelfs de NOS heeft er een nieuwsitem over. Al die informatie over deze nieuwe ontwikkeling zet me aan het denken. Zo bedenk ik me dat het me handig lijkt om de supermarkt in te lopen en daar direct mijn, op basis van de door mijn koelkast doorgegeven data, door medewerkers reeds bijeengezochte boodschappen af te kunnen rekenen. Natuurlijk moet je van te voren wel even bij de supermarkt melden dat je je boodschappen op wilt halen, maar het blijft een handige manier van het aanvullen van je koelkast. Vervelender, zo bedenk ik me, wordt het echter wanneer ik op basis van afgehaalde boodschappen een mailtje van mijn zorgverzekeraar ontvang waarin zorgen over de door mij ingekochte hoeveelheid gemeld worden.

Hoewel veel bedrijven nu nog nauwelijks weten wat ze met alle door hen verzamelde data aan moeten, zullen zij in de komende jaren alleen nog maar meer data gaan verzamelen. Gelukkig is het mijn vak om die data om te vormen tot informatie op basis waarvan het mogelijk wordt betere (bedrijfskundige) beslissingen te nemen.

 

The Internet of Things

SQL-Bits Engeland

Al een aantal jaren ga ik naar de SQLServer-dagen in België. Het eerste jaar vond nog plaats in een bioscoop in Mechelen. Dankzij de goede akoestiek, het gebruik van het filmscherm als projectiescherm voor de presentatie van de sprekers én, ook niet geheel onbelangrijk wanneer je een hele dag moet zitten, de goede stoelen is de bioscoop in Mechelen me bijgebleven als een heerlijke locatie. Inmiddels vinden de SQLserver-dagen al weer een aantal jaren plaats in Villa San Marco. De in de villa gehouden sessies zijn altijd van een hoogstaand niveau en de catering is er geweldig!

Nog altijd droom ik er van om de SQLPass Summit in Amerika mee te maken. Helaas hebben overwegingen omtrent financiën en tijd me tot nu toe nog altijd tegengehouden mijn droom waar te maken. Maar…: Gelukkig kent Engeland ook het jaarlijks terugkerend SQL-evenement. Voorgaande jaren kwam het er ook niet van om hier heen te gaan, maar dit jaar is het me gelukt. Van 17 tot 19 juli j.l. heb ik weer enorm veel bijgeleerd binnen mijn vakgebied. Als toneel waartegen het evenement zich afspeelde had men Telford gekozen, een plaatsje waar ik nog nooit van gehoord had. Met behulp van Google en Wikipedia heb ik me wegwijs gemaakt in ligging en geschiedenis van het plaatsje.

Zo ontdekte ik dat Telford, net zoals Lelystad, in de jaren 70 op de tekentafel bedacht en ontworpen is. In Telford zelf zijn ze heden ten dage echter nog altijd bezig met het heruitvinden van het plaatsje. Niet alles heeft zo mooi uitgepakt als op de tekentafel geschetst was, een goede kroeg is er namelijk nauwelijks te vinden. Het bijzondere is dat het dorpje verderop, Ironbridge, een goede tegenhanger van Telford is. Ironbridge wordt gezien als de bakermat van de industriële revolutie. De eerste gietijzeren brug ter wereld werd in 1777 bij dit plaatsje vervaardigd en aan dat feit dank het nu zijn naam. Geheel tegen de verwachting in zuchtte Engeland in juli onder een hittegolf. Het was 28 graden en zeer zonnig. Bij deze temperaturen vond ik het geen straf de toerist uit te hangen en de omgeving te verkennen.

Inhoudelijk zat de conferentie goed in elkaar. De precon, een dag training over R, is een beetje aan me voorbij gegaan. Het is me geen moment duidelijk geworden wat het doel van R is. Hierdoor zie ik het nut er (nog) niet van in. Helaas leer ik veel moeizamer wanneer ik ergens het nut niet van inzie.

Spreker van de tweede dag op het gebied van performance is voor mij Brent Ozar. Hij weet waar hij het over heeft, kan moeilijke zaken simpel uitleggen en zelfs van dit wat saaie technische onderwerp weet hij een feestje te maken.

Christina Leo gaf een prima presentatie over Windowed Functions. Ze heeft het voor elkaar gekregen dat ik Windowed Functions in T-SQL nu echt begrijp én, belangrijker nog, aan anderen uit kan leggen.

De laatste dag werd besteed aan Power! Power BI, PowerView, PowerMap, PowerQuery. Power to the end user, Self Service BI. Stuk voor stuk mooie tools, maar ik zie het nog niet gebeuren dat veel eindgebruikers dit even zelf gaan gebruiken. De catch van de dag is mijn ogen nu wel zijn geopend voor een groep die hier wél wat mee kan. Wanneer ik in Excel bij een mkb-klant iets dergelijks neer kan zetten, dan kunnen zij meer inzicht krijgen in hun bedrijfsvoering. Hiermee kan ik een hele groep klanten helpen voor wie BI nu gewoon een brug te ver of te duur is.

Op vrijdag werden we getrakteerd op een steam-punk feestje. Toen het doek dat de ruimte in tweeën deelde naar beneden ging, werd er een Engels kermisje uit 1900 onthuld. Ballen gooien, een draaimolen en een glijbaan, de kermis was compleet. De zich snel door de zaal verspreidende verbazing was op het gehoor duidelijk waarneembaar. Wat volgde was een leuke avond. Deze afsluiter heeft de volgende SQL-Bits wel enorm aantrekkelijk gemaakt.

Steam Punk party SQLBits, Engeland, 2014

10533750_840497422628295_6316487424881597791_n[1]

 

 

 

 

 

Het grote puzzelen

Het grote puzzelen begon allemaal met mijn deelname aan de Kristallmarathon te Merkers, Duitsland, op 15 februari 2014. Aan de start ontving ik naast mijn startnummer ook een polsbandje met chip. Via de chip kan de organisatie me op vooraf vastgestelde punten in het parcours klokken. Dankzij deze techniek kreeg ik tijdens het lopen her en der in op het parcours mijn tussentijden, totaaltijd en positie in het veld te zien.


 

Bij het ophalen van mijn meer dan dik verdiende medaille werd me direct een uitdraai van mijn rondetijden en totaaltijd overhandigd. Deze uitdraai was de aanleiding van wekenlang nadenken over de oorzaak van het verschil in snelheid wat betreft het aanleveren van data. Waar ze me bij de Kristallmarathon meteen na de finish een uitdraai van alle wedstrijddata konden aanleveren, ben ik soms weken bezig om mijn opdrachtgevers van de door hen gevraagde data te voorzien.

 

Vanochtend, tijdens weer een rondje hardlopen, gaf het gedachteloos lopen ineens ruimte voor een heldere ingeving.

Stel nu dat de organisatie van de Kristallmarathon me niet voorzien had van een polsbandje waarmee mijn tijden geklokt werden, maar ik mijn eigen tijden via mijn eigen systeem van Garmin, had geklokt. In dat geval had mijn Garmin aansluiting moeten vinden op het systeem van de organisatie. Nu is dat voor één loper op zich nog te doen, maar het wordt een enorme, zo niet haast onmogelijke, klus om tientallen of zelfs honderden lopers met allemaal hun eigen kloksystemen aan te laten sluiten op één centraal door de organisatie gebruikt wedstrijdsysteem. Polar, Suunto, apps (Runkeeper, Runtastic), etc.

 

Zo werkt het ook in mijn werk. Soms kom ik binnen bij bedrijven welke gebruik maken van zeer goed op elkaar afgestemde systemen voor data-opslag en –extractie. Het ontsluiten van de gevraagde data verloopt in die gevallen vaak relatief soepel. In gevallen waarin er gewerkt wordt met meerdere nog niet of nauwelijks op elkaar afgestemde systemen wordt mijn werk tijdrovender. Niet alleen houd ik me in die gevallen bezig met het ontsluiten van de gevraagde data en rapporten, ik zet mij ook in voor het stroomlijnen van de gebruikte systemen.

 

Zo, nu kan ik weer ontspannen hardlopen.

Hoe zijn de spelers van de wereldkampioenschappen met elkaar verbonden

En weer een mooi voorbeeld van de New York Times. Dit laat alle relaties zien tussen spelers van het WK, van welk land ze zijn en waar ze spelen.

http://www.nytimes.com/interactive/2014/06/20/sports/worldcup/how-world-cup-players-are-connected.html?_r=1

 

Wat mij opvalt is dat dit is aangeboden door Microsoft. Dit soort relatie diagrammen ben ik naar op zoek om die te kunnen maken voor een van mijn klanten. Ik moet eens op zoek waar dit kan maar ik vermoed in PowerBI in office365

Hoe je een voetbalwedstrijd analyseert

Ergens tijdens een vorig voetbal kampioenschap is er volgens mij door Dunlop een analyse gemaakt van de afstanden die voetballers tijdens een wedstrijd lopen. Mijn verbazing was groot toen ik zag dat ze ongeveer 10 km per wedstrijd afleggen. Nog verbaasder was ik dat ook een keeper deze afstand aflegt.

Dit wk vind ik tot nu toe de business intelligence oplossing van de new york times het leukst. De wedstrijd in de link is het meest ver uitgewerkt, maar van iedere wedstrijd zijn dit soort analyses beschikbaar.

Wat mij betreft zeker het bekijken waard
http://www.nytimes.com/interactive/2014/06/13/sports/worldcup/spain-vs-netherlands.html

Werk en Hobby verenigd

De mensen die mij kennen weten dat ik in mijn vrije tijd graag een stuk ga hardlopen.

Gisteren kwam ik een artikel tegen welke mijn hobby, hardlopen, combineert met mijn werk in de Business Intelligence. Onder hardlopers wordt veel gebruik gemaakt van Apps om looproutes vast te leggen. Zelf laad ik graag de route in via Google Earth om deze vervolgens te combineren met de gegevens van FUNDA. Op deze manier kan ik onderweg lekker de te koop staande huizen langs de route bekijken en dromen van panden die ik nooit zal kunnen betalen.

In de hier naast afgebeelde B.I.-visualisatie zijn gelopen routes uitgezet op een plattegrond van een stad. De kenners zullen de stad, mijn favoriete stad, vast al herkend hebben: Parijs. De kaart laat, voor wie Parijs kent, geen bijzondere zaken zien. De vraag blijft altijd, wat kun je nu met dit soort informatie.

Ga ik juist daar lopen waar het druk is (en dus ook mooi) of zoek ik juist de rust op? Of moet ik misschien hardlooprondleidingen door mijn stad als product gaan aanbieden, omdat ik weet dat er hele mooie routes niet ontdekt zijn door mensen. Voor mijn volgende bezoek aan Parijs heb in ieder geval een aantal plekken ondekt waar ik eens wil gaan kijken, want ondanks dat ik de stad vaak gezien heb tijdens de anderhalf jaar dat ik opdracht voor SFR, een franse klant heb gedaan zijn er nog steeds stukken van deze mooie stad onbekend voor mij.

Hier heb ik deze mooie plaatjes ontdekt. De echte bron is de site van Nathan Yau die ik zeker in de gaten ga houden voor meer van dit soort voorbeelden die het makkelijker maken om uit te leggen wat mijn vak business Intelligence nu inhoudt.