Het grote puzzelen

Het grote puzzelen begon allemaal met mijn deelname aan de Kristallmarathon te Merkers, Duitsland, op 15 februari 2014. Aan de start ontving ik naast mijn startnummer ook een polsbandje met chip. Via de chip kan de organisatie me op vooraf vastgestelde punten in het parcours klokken. Dankzij deze techniek kreeg ik tijdens het lopen her en der in op het parcours mijn tussentijden, totaaltijd en positie in het veld te zien.


 

Bij het ophalen van mijn meer dan dik verdiende medaille werd me direct een uitdraai van mijn rondetijden en totaaltijd overhandigd. Deze uitdraai was de aanleiding van wekenlang nadenken over de oorzaak van het verschil in snelheid wat betreft het aanleveren van data. Waar ze me bij de Kristallmarathon meteen na de finish een uitdraai van alle wedstrijddata konden aanleveren, ben ik soms weken bezig om mijn opdrachtgevers van de door hen gevraagde data te voorzien.

 

Vanochtend, tijdens weer een rondje hardlopen, gaf het gedachteloos lopen ineens ruimte voor een heldere ingeving.

Stel nu dat de organisatie van de Kristallmarathon me niet voorzien had van een polsbandje waarmee mijn tijden geklokt werden, maar ik mijn eigen tijden via mijn eigen systeem van Garmin, had geklokt. In dat geval had mijn Garmin aansluiting moeten vinden op het systeem van de organisatie. Nu is dat voor één loper op zich nog te doen, maar het wordt een enorme, zo niet haast onmogelijke, klus om tientallen of zelfs honderden lopers met allemaal hun eigen kloksystemen aan te laten sluiten op één centraal door de organisatie gebruikt wedstrijdsysteem. Polar, Suunto, apps (Runkeeper, Runtastic), etc.

 

Zo werkt het ook in mijn werk. Soms kom ik binnen bij bedrijven welke gebruik maken van zeer goed op elkaar afgestemde systemen voor data-opslag en –extractie. Het ontsluiten van de gevraagde data verloopt in die gevallen vaak relatief soepel. In gevallen waarin er gewerkt wordt met meerdere nog niet of nauwelijks op elkaar afgestemde systemen wordt mijn werk tijdrovender. Niet alleen houd ik me in die gevallen bezig met het ontsluiten van de gevraagde data en rapporten, ik zet mij ook in voor het stroomlijnen van de gebruikte systemen.

 

Zo, nu kan ik weer ontspannen hardlopen.

Leave a Reply