SQL-Bits Engeland

Al een aantal jaren ga ik naar de SQLServer-dagen in België. Het eerste jaar vond nog plaats in een bioscoop in Mechelen. Dankzij de goede akoestiek, het gebruik van het filmscherm als projectiescherm voor de presentatie van de sprekers én, ook niet geheel onbelangrijk wanneer je een hele dag moet zitten, de goede stoelen is de bioscoop in Mechelen me bijgebleven als een heerlijke locatie. Inmiddels vinden de SQLserver-dagen al weer een aantal jaren plaats in Villa San Marco. De in de villa gehouden sessies zijn altijd van een hoogstaand niveau en de catering is er geweldig!

Nog altijd droom ik er van om de SQLPass Summit in Amerika mee te maken. Helaas hebben overwegingen omtrent financiën en tijd me tot nu toe nog altijd tegengehouden mijn droom waar te maken. Maar…: Gelukkig kent Engeland ook het jaarlijks terugkerend SQL-evenement. Voorgaande jaren kwam het er ook niet van om hier heen te gaan, maar dit jaar is het me gelukt. Van 17 tot 19 juli j.l. heb ik weer enorm veel bijgeleerd binnen mijn vakgebied. Als toneel waartegen het evenement zich afspeelde had men Telford gekozen, een plaatsje waar ik nog nooit van gehoord had. Met behulp van Google en Wikipedia heb ik me wegwijs gemaakt in ligging en geschiedenis van het plaatsje.

Zo ontdekte ik dat Telford, net zoals Lelystad, in de jaren 70 op de tekentafel bedacht en ontworpen is. In Telford zelf zijn ze heden ten dage echter nog altijd bezig met het heruitvinden van het plaatsje. Niet alles heeft zo mooi uitgepakt als op de tekentafel geschetst was, een goede kroeg is er namelijk nauwelijks te vinden. Het bijzondere is dat het dorpje verderop, Ironbridge, een goede tegenhanger van Telford is. Ironbridge wordt gezien als de bakermat van de industriële revolutie. De eerste gietijzeren brug ter wereld werd in 1777 bij dit plaatsje vervaardigd en aan dat feit dank het nu zijn naam. Geheel tegen de verwachting in zuchtte Engeland in juli onder een hittegolf. Het was 28 graden en zeer zonnig. Bij deze temperaturen vond ik het geen straf de toerist uit te hangen en de omgeving te verkennen.

Inhoudelijk zat de conferentie goed in elkaar. De precon, een dag training over R, is een beetje aan me voorbij gegaan. Het is me geen moment duidelijk geworden wat het doel van R is. Hierdoor zie ik het nut er (nog) niet van in. Helaas leer ik veel moeizamer wanneer ik ergens het nut niet van inzie.

Spreker van de tweede dag op het gebied van performance is voor mij Brent Ozar. Hij weet waar hij het over heeft, kan moeilijke zaken simpel uitleggen en zelfs van dit wat saaie technische onderwerp weet hij een feestje te maken.

Christina Leo gaf een prima presentatie over Windowed Functions. Ze heeft het voor elkaar gekregen dat ik Windowed Functions in T-SQL nu echt begrijp én, belangrijker nog, aan anderen uit kan leggen.

De laatste dag werd besteed aan Power! Power BI, PowerView, PowerMap, PowerQuery. Power to the end user, Self Service BI. Stuk voor stuk mooie tools, maar ik zie het nog niet gebeuren dat veel eindgebruikers dit even zelf gaan gebruiken. De catch van de dag is mijn ogen nu wel zijn geopend voor een groep die hier wél wat mee kan. Wanneer ik in Excel bij een mkb-klant iets dergelijks neer kan zetten, dan kunnen zij meer inzicht krijgen in hun bedrijfsvoering. Hiermee kan ik een hele groep klanten helpen voor wie BI nu gewoon een brug te ver of te duur is.

Op vrijdag werden we getrakteerd op een steam-punk feestje. Toen het doek dat de ruimte in tweeën deelde naar beneden ging, werd er een Engels kermisje uit 1900 onthuld. Ballen gooien, een draaimolen en een glijbaan, de kermis was compleet. De zich snel door de zaal verspreidende verbazing was op het gehoor duidelijk waarneembaar. Wat volgde was een leuke avond. Deze afsluiter heeft de volgende SQL-Bits wel enorm aantrekkelijk gemaakt.

Steam Punk party SQLBits, Engeland, 2014

10533750_840497422628295_6316487424881597791_n[1]

 

 

 

 

 

Leave a Reply