Internet of things

Het openslaan van de krant kondigt aan dat mijn weekend is begonnen. De introductie van de slimme thermostaat en CO-melder van NEST zijn aanleiding voor een beschouwend artikel. In het artikel wordt uiteengezet in hoeverre we willen dat apparaten slim worden en met elkaar communiceren.

Al lezend leer ik dat de CO-melder een slimme rookmelder is. Het prettige is dat het apparaatje, in tegenstelling tot zijn domme broertjes, niet midden in de nacht begint te gillen wanneer zijn batterijen leeg zijn, maar dit netjes de avond tevoren al meldt. Nooit meer midden in de nacht wakker schrikken van een gillende rookmelder: lijkt me fantastisch! Daarnaast is de melder zo snugger dat hij bij een CO-melding met behulp van  de thermostaat de CV-ketel afsluit.

Naast de slimme rookmelder wordt ook de slimme Dyson Robot Stofzuiger onder de aandacht gebracht. Hoewel ik qua stofzuigertechniek overtuigd ben van de producten van Dyson, ben ik nog altijd sceptisch op het gebied van de robot stofzuigers. De volautomatische robo-zuigers die ik tot nu toe heb geprobeerd zijn goed bedoeld, maar doen lang niet altijd wat ik van een robo-zuiger verwacht. Met de nieuwe Dyson robo-zuiger lijkt het echter anders te zijn, deze lijkt wel heel erg slim. Al stofzuigend bouwt hij een kaart op van de kamer die hij de volgende keer dan weer kan gebruiken.

Steeds meer apparaten worden slim en raken aangesloten op het internet. Door deze ontwikkeling is een Internet of Things aan het ontstaan.

Dat Internet of Things is ineens nieuws; de krant die ik lees bericht er over en zelfs de NOS heeft er een nieuwsitem over. Al die informatie over deze nieuwe ontwikkeling zet me aan het denken. Zo bedenk ik me dat het me handig lijkt om de supermarkt in te lopen en daar direct mijn, op basis van de door mijn koelkast doorgegeven data, door medewerkers reeds bijeengezochte boodschappen af te kunnen rekenen. Natuurlijk moet je van te voren wel even bij de supermarkt melden dat je je boodschappen op wilt halen, maar het blijft een handige manier van het aanvullen van je koelkast. Vervelender, zo bedenk ik me, wordt het echter wanneer ik op basis van afgehaalde boodschappen een mailtje van mijn zorgverzekeraar ontvang waarin zorgen over de door mij ingekochte hoeveelheid gemeld worden.

Hoewel veel bedrijven nu nog nauwelijks weten wat ze met alle door hen verzamelde data aan moeten, zullen zij in de komende jaren alleen nog maar meer data gaan verzamelen. Gelukkig is het mijn vak om die data om te vormen tot informatie op basis waarvan het mogelijk wordt betere (bedrijfskundige) beslissingen te nemen.

 

The Internet of Things

Leave a Reply